top of page
14 Upphittad friskpotential.jpg

Inspiration

Upphittad (frisk)potential 

Berättelser ur verkligheten

Så gott som alla har vi några småkrämpor. Vad gör du åt dina?

Det kan göra mycket större skillnad än du tror!

Tänk att jag kunde må så bra - eller prestera så bra!

Med sina solskenshistorier vill dessa kvinnor och män inspirera

fler att hitta sin potential. Stort tack till er som delar med er,

vill vara förebilder för ett friskare samhälle!

BLOGG
På denna sida hittar du några inlägg i kategorin "(Frisk)potential". 
Andra kategorier är:
Friskresa  Nu Frisk/are/   Näringsliv
Samtliga inlägg finns på bloggen där du även kan
söka inlägg via taggar och viss kategori.

Bläddra bland inlägg om

"Friskpotential"

 Sidan under uppbyggnad - fler berättelser kommer 

Susanne & P-A:
Med sikte på nya mästerskap

 Kan toppad hälsa
och kroppsterapi optimera
deras prestationer?

Susanne%20Per%20EM_edited.jpg

Mikael:
Varför gjorde jag inte det här tidigare?!

x
 Hade bara lite småkänningar från magen men fick en rad
andra vinster på köpet

Mikael 6.jpg

Upphittad (frisk)potential - så mycket bättre

PerSusanne

Med siktet inställt på VM

Nytänk om träningsapproachen inför nästa stortävling

Såvida inte pandemin ställer till det - igen - i år så kan det i slutet på 2021 vara dags för Varbergsparet och skytteduon Susanne Pejle och P-A Svensson att bege sig till VM i Thailand. Om det blir tveksamheter eller liknande kring arrangemanget till följd av bl a pandemin, så blir det i stället EM i Grekland som blir nästa stortävling. 

Inspirationen till denna satsning kommer i grunden från uttagningen av de båda till det svenska landslaget vid EM i Serbien 2019, då de under en vecka i Belgrad tävlade i de svenska färgerna. För Susannes del blev denna tävling en stor framgång i hennes skyttekarriär.

 

Allt detta gav en mersmak på att undersöka vad som är möjligt att uppnå. Med tanke på att det förra året saknades stora mästerskap såsom SM och internationella tävlingar, så tycker de att det ska bli lite extra spännande att se hur de nu kan stå sig i konkurrensen. Det var på så vis som frågan kom upp, om de skulle kunna optimera sina skytteprestationer på något annat sätt än med skytteträning.l

Stärka (frisk)potentialen för att höja prestationen

Kan toppad hälsa och kroppsbehandlingar förbättra deras skytteresultet?

Det tänker P-A och Susanne ta reda på.

 

Faktum är att en hel del atleter och andra tävlingsmänniskor använder sig av kropps-behandlingsmetoden kinesiologi för att slipa bort alla upptänkliga obalanser, som kan tänkas inverka negativt på resultatet. P-A har redan längre tillbaka i tiden en erfarenhet av prestationen på så sätt kan förbättras, om än det var i ett annat sammanhang.

Mjukstart och småfix

I början på året startade Susanne och P-A lite lätt med några mindre kostjusteringar och de började också röra på sig mer lite mer. Bara det lilla extra nappataget för friskheten betalade sig som mer energi och högre välbefinnande. Idealvikten har i princip också uppnåtts, eftersom det försvann några kilon på vägen.

 

Nyligen har de också påbörjat insatser för att rensa upp bland gamla och nyare skador samt få bort några lättare symtom som de sedan tidigare /ibland/ känner av. Susanne vill exempelvis minska de tinnitusbesvär hon har sedan tiotalet år. P-A å sin sida har en hel del gamla skador som han tidigare inte riktigt har gått till botten med eller som han inte helt har lyckats komma till rätta med trots vissa försök.

Koncentration, mindset med mera

På programmet för kommande insatser står kroppsterapeutiska behandlingar för att eliminera eventuella undermedvetna blockeringar som kan tänkas påverka skytteprestationerna negativt.

Uppdateringar kommer.

Per%20Susanne%20VM%20Thailand_edited.jpg
Susanne%20Per%20EM_edited.jpg
0eb2c4_24d2b3cf9ca14eeda406f3215bde6549~
Mikael Y
Mikael Y

Varför gjorde jag inte det här tidigare?

Några "småkänningar" är väl inget att tala om - eller?

Fram till för ett par år sedan trodde jag att jag mådde ungefär så bra som man kan må, tack och lov helt frisk utan sjukdomar och diagnoser - i princip bara lite småkänningar i magen, som väl ändå inte var något att tala om. Men... så här i efterhand, varför i hela världen gjorde jag inte det här tidigare? Först efter att min fru gång på gång hade föreslagit att jag skulle testa att göra samma friskvårdsanalys, som hon hade fått göra på sitt jobb, så kom jag så småningom iväg.

Hälsogenomgång

Tillsammans med rådgivaren gjordes en kartläggning med bl a resultat från en screening, mina hälsosymtom och livsstil. Med det som underlag tittade vi på vilka funktioner i kroppen som jag lämpligen skulle kunna bättra på för att höja välmående och energi - och hur jag skulle kunna åstadkomma de förbättringarna i praktiken. 

Mitt facit av det ser ut så här:

Matnyttiga tips

Att göra de kostjusteringar som jag fick tips om var lättare än jag trodde. En del livsmedel skulle jag se till att få med i kosten. Några andra "livsmedel" skulle jag i stället under kortare tid helt plocka bort för att få lite av en reset av kroppen.

Efter den här omstarten, så har jag i stort sett behållit de "nya" livsmedel som föreslogs. Däremot började jag testa lite fram och tillbaka när det gäller det som jag under en kortare tid hade plockat bort helt. Det gjorde jag för att få bättre koll på hur jag tålde de här sakerna - vad jag alltså inte skulle äta så mycket av för att må som bäst.

Så här i efterhand kan jag konstatera att det faktiska är rätt små justeringar som gett överraskande stora vinster:

Liten investering med god utdelning

På det hela taget känns det som att kroppen är mer i balans sedan småkänningarna i magen försvann och att det har höjt mitt välbefinnande oväntat mycket. Jag känner ett slags lugn i kroppen och tycker att jag förstår mig bättre på hur den funkar - lyssnar mer på den.

Jag har lärt mig en hel del på vägen, bl a blivit bättre på at ta bort sockertoppar. Inte minst, så hoppas och tror jag att mina barn har fått till sig en hel del som på olika sätt är eller blir "matnyttigt" för dem också.

Det har blivit ett stort lyft för mitt välmående i största allmänhet - piggare och gladare till humöret. Eftersom jag numera har mer energi, så händer det sällan att det blir lite grinigt för att jag är trött.

Jag har till och med lagt märke till vissa förändringar i hur jag tänker. Mer energi och bättre humör har i och för sig gjort att jag nu för tiden känner av stress mindre, men jag har upptäckt att det också är min inställning till stress som i viss mån har förändrats. Jag tar det lugnare nu - stressar bra mycket mindre - har blivit bättre på att ta hand om mig på den punkten också.

Spin-off-effekter på min MBT-cykling

Ett av mina stora intressen är att cykla mountainbike. Det är socialt och avkopplande på samma gång; det ger så mycket att bara få vara i naturen. I ungefär tio års tid har jag aktivt cyklat MBT och har under den tiden utvecklats successivt. Ändå har jag noterat att kostomläggningen så att säga på köpet resulterade i märkbart mer ork och styrka. Vem tackar nej till sådana spin-off-effekter?

Så, varför gjorde jag inte det här tidigare!?

Mikael Yngve, Åsa

Mikael 6.jpg
Mikael 2.jpg
Mikael 1.jpg
bottom of page